Przepis i sposób przygotowania na: Serduszka drobiowe z boczkiem i pieczarkami
Serduszka dokładnie oczyścić, opłukać i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i 3 ziarnami ziela angielskiego, aż będą miękkie. Po ugotowaniu osączyć na sicie.
Cebule i pora obrać. Pokroić w piórka. Pieczarki oczyścić i pociąć w plasterki. Boczek pokroić w cienkie paski. Ogórka w kostkę.
W naczyniu rozgrzać olej i najpierw zeszklić cebulę. Następnie przełożyć boczek i zmiażdżony ząbek czosnku. Razem podsmażyć. Na koniec dodać pieczarki. Wszystko razem smażyć aż woda z pieczarek odparuje. Dodać ugotowane serduszka i poddusić razem około 3-5 minut.
W chłodnym bulionie rozprowadzić mąkę i wlać do potrawy. Dodać liść laurowy, angielskie ziele i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać też por i ogórek. Przykryć i na małym ogniu gotować całość około 30 minut aż z bulionu powstanie delikatny sos. Gotowe danie doprawić musztardą, solą i pierzem do smaku.
Podawać gorące, posypane natką pietruszki. Można podawać z kromką pieczywa, ryżem lub kaszą gryczaną.