Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Seitan czyli chińskie "mięso"

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
sól
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 5 ziarna

Przepis i sposób przygotowania na: Seitan czyli chińskie "mięso"

Kroki postępowania

1
Seitan jest czystym glutenem wypłukanym z mąki. Nie mogą go jeść osoby mające problemy z przyswajaniem glutenu np chorujące na celiakię.
Przygotowanie seitanu jest proste choć na początku wydaje się żmudne i trudne.
Do miski wsypuję kilo mąki, dodaję tyle wody by zagnieść ciasto, gęste, ale nieco lepkie. Zostawiam je w spokoju na około 40 minut.
Krok 1 - Seitan czyli chińskie "mięso" foto
2
Po tym czasie wstawiam miskę z ciastem do zlewu. Zalewam zimną wodą i miętoszę jakbym robiła pranie ręczne. Z ciasta będzie się wypłukiwać skrobia, a woda będzie biała wręcz kredowa. W miarę wypłukiwania skrobi będzie coraz mniej. Zmieniam wodę kilka razy.
Krok 2 - Seitan czyli chińskie "mięso" foto
3
Płukanie kończę wtedy, gdy woda jest całkowicie czysta, a z ciasta zostaje mi kulka żółtawej masy o konsystencji gumowatej. W trakcie płukania wstawiam na gaz gar wody z solą, listkami laurowymi i zielem.
Krok 3 - Seitan czyli chińskie "mięso" foto
4
Następnie wkładam surowy seitan do większego garnka z osolonym wrzątkiem i przyprawami, gotuję w zależności od wielkości 20-30 minut. Seitan będzie pachniał domowym makaronem a w czasie gotowania znacznie urośnie. Po odcedzeniu i wystudzeniu można z nim dalej postępować jak z tofu czy kotletami sojowymi. Łatwo poddaje się różnego rodzaju marynatom. Moja ulubiona wersja to seitan obłożony algami skropiony sosem sojowym które potem wykorzystuję do domowego "chińczyka".
Krok 4 - Seitan czyli chińskie "mięso" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 24.01.2014 18:50
ciekawy przepis, nigdy nie słyszałam o tym daniu
IZABELA29 24.01.2014 17:33
nie wiem czy bym takie cos zjadła
Christopher 24.01.2014 16:51
Kiedyś robiłem seitan,ale gluten gotowałem w dobrze przyprawionym bulionie,a potem piekłem i wyszedł smaczny substytut pieczeni .
jowant 24.01.2014 16:24
Muszę przyznać że nigdy nie jadłam..
stokrotka 24.01.2014 15:32
ciekawe, muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak