Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z maślakowym sosem od Hamrocyka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab 1 kg
maślaki 500 gram
cebula biała 1 szt.
marchewka 1 szt.
natka pietruszki
majeranek
pieprz
sól
śmietana 30% 100 ml
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z maślakowym sosem od Hamrocyka

Kroki postępowania

1
Maślaki dokładnie oczyścić , zdejmując skórkę z kapeluszy i pokroić na kawałki.Cebulę obrać i pokroić na drobno.Na patelni rozgrzać tłuszcz wrzucić grzyby i cebulę.
Krok 1 - Schab z maślakowym sosem od Hamrocyka foto
2
Marchewkę obrać , umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, pietruszkę umyć i pokroić na drobno.
W garnku zagotować bulion, dodać podsmażone grzyby,pogotować 15 minut , dodać śmietanę oraz łyżkę mąki rozpuszczonej w wodzie, doprawić do smaku , na koniec dodać startą marchewkę i pietruszkę.
Krok 2 - Schab z maślakowym sosem od Hamrocyka foto
3
Schab w całości opłukać i osuszyć,natrzeć solą , pieprzem i majerankiem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym . Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec około 1,5-2 godziny.
Krok 3 - Schab z maślakowym sosem od Hamrocyka foto
4
Upieczone mięso pokroić na plastry , polać sosem.Smacznego.
Krok 4 - Schab z maślakowym sosem od Hamrocyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna__s 02.10.2013 17:21
Pyszne danie :) na czasie.
Monika58 02.10.2013 16:03
ten schabik musi smakować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak