Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w maśle z ziołowa nutą

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
masło 120 g
czosnek 4 ząbki
natka pietruszki 1/2 pęczka
Szczypiorek cienki 1/2 pęczka
majeranek świeży 1/2 pęczka
chili Jalapeno do smaku
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
tymianek 1/2 (świeży)
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w maśle z ziołowa nutą

Kroki postępowania

1
Schab myję pod bieżącą wodą,osuszam na ręczniku papierowym,kładę na deskę oprószam solą i majerankiem i kroję grubsze plastry ale nie do końca tak aby się nie rozwalało. Przygotowuje nadzienie z masła:miękkie masło o temp pokojowej wkładam do miseczki,świeże zioła myję osuszam i siekam drobno dodaję do masła,solę do smaku i dodaję pieprz oraz zmiażdżony i obrany czosnek wszystko razem ucieram.
Krok 1 - Schab w maśle z ziołowa nutą foto
2
Tak przygotowaną mieszanka wkładam w środek każdego plastra mięsa i dociskam do siebie tak aby znowu był jeden kawałek mięsa,smaruję wierzch oliwą posypuję pieprzem solą majerankiem suszonym oraz chili jalapeno. Tak przygotowane mięso zawijam w folie aluminiową tak aby łączenie folii znajdowało się u góry,by w trakcie pieczenia sos z mięsa nie wypływał do naczynia.wkładam na kilka godzin do lodówki tak zamarynowane mięso po czym wyciągam i piekę podlane szklanka wody w naczyniu około 1 godziny w temp 190*c
Krok 2 - Schab w maśle z ziołowa nutą foto
3
Na 10 minut przed końcem pieczenia można delikatnie uchylić folię aby mięsko troszkę się przyrumieniło.
Krok 3 - Schab w maśle z ziołowa nutą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 04.01.2014 11:39
nie nie nadziany tylko posmarowany,topiące się masło w trakcie pieczenia zbiło zioła w sam środek i wyszło jak wyszło..a na drugim kawałku były zioła na całości...robiąc zdjęcie nie pomyślałam ze może to kogoś zmylić...
Mniam 04.01.2014 00:17
Bardzo apetycznie wygląda ten schab.
Maria 70 03.01.2014 22:29
Czuję wspaniały smak maślanego schabiku pycha. Ale zdjęcie finalne to chyba schab nadziany farszem,a nie posmarowany jak na przedostatnim zdjęciu?
wyattearp 03.01.2014 21:50
pysznie wygląda
gibli 03.01.2014 21:01
ciekawie wygląda:)
Grazyna0211 03.01.2014 20:38
smaczne mięso
stokrotka 03.01.2014 20:19
Ale pysznie się prezentuje!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak