Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab pieczony w mleku ze smażoną marchewką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1 litr mleka 3,2%
kilka ząbków czosnku
sól
Marchewka duszona z cebulką:
40 dag marchewki
1 łyżka stołowa margaryny
mały pęczek zielonej pietruszk
sól
schab bez kości 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Schab pieczony w mleku ze smażoną marchewką

Mięso natrzeć solą i odstawić na około godzinę. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Zagotować mleko. Schab ułożyć w brytfance lub szkle żaroodpornym, obłóż czosnkiem i zalać gorącym mlekiem. Nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni i piec schab przez godzinę, co jakiś czas dolewając trochę mleka. Marchewkę pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekać i dusić na margarynie, na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Następnie posolić i dusić jeszcze kilka minut.

Moje rady:

Schab można także przyprawić dla smaku pieprzem i majerankiem. Danie smakuje świetnie podawane z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi, ryżem i sałatkami lub gotowanymi warzywami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 30.03.2013 09:01
ciekawie sie prezentuje
babajaga1969 20.03.2013 14:46
ciekawa propozycja podania schabu - musi być smaczny :)
msmors 20.03.2013 13:45
ciekawe danie
Janina 20.03.2013 13:44
Bardzo smaczne
Ania321 20.03.2013 13:28
Takiego jeszcze nie jadłam
Paolcia 20.03.2013 12:56
bardzo apetycznie wyglada :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak