Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab krótko marynowany pieczony w rękawie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 2 kg
powidła śliwkowe 2 łyżki
olej roślinny 2 łyżki
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyżka
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżka
Owoc jałowca cały Prymat 10 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
ocet jabłkowy 2 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Schab krótko marynowany pieczony w rękawie

Kroki postępowania

1
Wymieszać powidła z olejem, octem jabłkowym i solą ziołową. Powstałą marynatą natrzeć schab, nakłuwając go w kilku miejscach dla lepszego wniknięcia marynaty w głąb mięsa. Następnie ułożyć mięso w teflonowej formie do pieczenia. Posypać bazylią i rozmarynem. Na wierzchu rozłożyć ziarna jałowca i ziela angielskiego oraz liść laurowy.
Krok 1 - Schab krótko marynowany pieczony w rękawie foto
2
Całość włożyć do rękawa foliowego, zawiązać jego końce i odstawić w chłodne miejsce na 4-5 godzin. Po tym czasie nakłuć folię w kilku miejscach i piec w temp 180 st. C przez około 2 godziny.
Krok 2 - Schab krótko marynowany pieczony w rękawie foto
3
Po wyjęciu z piekarnika mięso pozostawić nadal w folii, aby tak wystygło. Wyjąć z foremki dopiero dobrze stężałe.
Krok 3 - Schab krótko marynowany pieczony w rękawie foto
4
Schab jest bardzo soczysty, miękki i aromatyczny. Można go podawać jako wędlinę na stół lub w plastrach 1-2 cm na gorąco do obiadu, polany sosem, który można przygotować z soków wydzielonych z mięsa podczas pieczenia.
Krok 4 - Schab krótko marynowany pieczony w rękawie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 21.04.2013 09:46
Taki schabik to super sprawa :)
migotka28 14.04.2013 22:43
najlepsza taka wędlinka
Magda24 05.04.2013 20:22
pyszny, juz czuję jego aromat :)
Alex_M 02.04.2013 09:12
musi byc bardzo aromatyczny! super!
Mysiunia 01.04.2013 20:18
Aromatyczny :) Dla mnie super!
mysza75 01.04.2013 12:08
Schabik rewelacja, też lubię jak jest dużo przypraw :-)
Monika58 01.04.2013 10:59
pysznie soczysty
Henryka2 31.03.2013 16:20
Jak dla mnie troszkę za dużo różnych przypraw, ale schabik widzi się apetycznie.
Krzysztof15 31.03.2013 15:57
super miesko
Łukasz15 31.03.2013 14:45
Pyszny do pieczywa i nie tylko
katarzynagotuje 31.03.2013 14:06
pyszny, idealny na chlebek ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak