Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sandacz z ziemniakami, szczawiem i białym winie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 800 g
masło 5 łyżek
filet z sandacza 800 g
wino 200 ml (riesling)
śmietana kremówka 200 ml
szczaw mielony Smak 50 g
sok z cytryny 1 łyżeczka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sandacz z ziemniakami, szczawiem i białym winie

Ziemniaki ugotowałem w mundurkach. Obrałem, podsmażyłem na łyżce masła. Zabezpieczyłem przed wystygnięciem.

Filety sandacza przekroiłem wzdłuż na połówki, a następnie pokroiłem na kawałki o wadze 5-7 dag. Oprószyłem solą.

Wino zagotowałem na patelni, włożyłem ryby, przykryłem. Dusiłem 3 minuty na małym ogniu, następnie filety odwróciłem i dusiłem kolejne 3 minuty. Przełożyłem na ogrzany półmisek. Do wina wlałem śmietanę, gotowałem bez pokrywki tak długo, aż 1/3 odparowała. Resztę masła włożyłem do lodówki, a gdy było twarde, pokroiłem je w kostkę i powoli dodawałem do gorącego sosu, cały czas mieszałem. Nie wolno gotować. Sos połączyłem ze szczawiem, doprawiłem pieprzem i sokiem z cytryny.

Sandacza podałem z sosem i maślanymi ziemniakami. Udekorowałem cząstką cytryny.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 11.12.2016 18:46
brzmi kusząco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak