Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z serem marynowanym i pieczonymi warzywami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser feta marynowany
bakłażan 1 średni
papryka czerwona 1 średnia
pomidory suszone Smak
czosnek 1 główka
sok z cytryny
oliwa
cukinia 1 średnia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z serem marynowanym i pieczonymi warzywami

Bakłażana i paprykę umyć, osączyć, włożyć do foliowego rękawa, dodać ząbki czosnku oraz łyżkę wody - zamknąć klamerką i upiec do miękkości w gorącym piekarniku. Pozostawić w woreczku do ostygnięcia.

Cukinię umyć, osączyć, pokroić w półplasterki lub sporą kostkę razem ze skórką, obsmażyć na średnio rozgrzanej oliwie (nie extra virgin!), aby złapała rumiany kolor.

Ostudzone pieczone warzywa wyjąć z woreczka zachowując sos, który się wytworzył podczas pieczenia. Paprykę obrać ze skórki, pozbawić pestek i pokroić w kawałki lub paski. Bakłażana przekroić wzdłuż, łyżeczką wybrać miąższ, a następnie posiekać. Pokroić lub posiekać ząbki czosnku.

Warzywa połączyć, dodać kostki sera osączone z zalewy, trochę pokrojonych suszonych pomidorów - doprawić całość solą morską, pieprzem i sokiem z cytryny, skropić delikatnie oliwą z pomidorów suszonych oraz dolać sos z pieczonych warzyw. Ostrożnie wymieszać.

Podawać schłodzoną sałatkę do mięs z grilla, pieczonych ziemniaków lub jako samodzielne danie z dodatkiem bagietki lub ciepłego pieczywa czosnkowego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 19.10.2013 12:54
pyszności :)
Renata9 19.10.2013 12:20
pyszna sałatka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak