Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z rukoli z pieczonym buraczkiem, grillowanym serem kozim i orzechami
Sposób przygotowania:
1. Buraczki układamy na foli aluminiowej, dokładnie zawijamy i pieczemy godzinę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C.
2. Następnie buraczki obieramy i kroimy w ćwiartki. Do rondelka wlewamy miód, wino, dodajemy buraczki,imbir pokrojony w paski, przyprawę do zup i potraw w płynie Kucharek i gotujemy kilka minut dodając na koniec łyżkę masła.
3. Gruszki skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy w plastry wydrążając nasiona i grillujemy na patelni ryflowanej z każdej strony w towarzystwie sera koziego pokrojonego na 2 cm plastry.
4. Na półmisek nakładamy porwaną sałatę rukolę, pokrojone pomidory, czerwoną cebulę, dodajemy buraczki. Na koniec skrapiamy powstałym sosem sałatę, gruszki, ciepły ser kozi, konfiturę z fig i prażone orzechy włoskie.
Smacznego!