Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pieczarkami marynowanymi
Sałatka z pieczarkami marynowanymi to klasyk na polskich stołach. Serwujemy ją podczas różnych okoliczności: imienin czy urodzin, a także podczas spotkań z przyjaciółmi. Dodatek topinamburu i batatów czyni z niej ciekawą propozycję, która odróżnia ją od klasycznej sałatki pieczarkowej. Tę sałatkę z marynowanymi pieczarkami możecie zaserwować np. na podpieczonej bagietce. Dzięki temu przygotujecie fingerfoods, po które z łatwością sięgnie każdy z gości. Koniecznie spróbujcie ten przepis na sałakę z marynowanymi pieczarkami, w której dodatek selera, batata i topinamburu może okazać się nieoczywisty.
1. Warzywa umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie obrać i pokroić w drobną kostkę.
2. Dodać majonez, jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz, i wszystko dokładnie wymieszać.
3. Na koniec doda przekrojone na pół pieczarki marynowane SMAK i ponownie wymieszać.
4. Bagietkę pokroić na kawałki i podpiec w piekarniku.
5. Upieczone pieczywo posmarować masłem (można ominąć ten krok) i nałożyć sałatkę.
6. Całość udekorować dodatkowymi pieczarkami i ulubionymi ziołami.