Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z gotowanych buraczków, ogórków i jabłka

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Sałatka z gotowanych buraków to dodatek do obiadu, który sprawdza się od pokoleń. Jest pyszna, zdrowa i bardzo prosta w przygotowaniu. Możemy podawać ją w klasycznym zestawieniu obiadowym lub jako samodzielną przekąskę.

Składniki:

SKŁADNIKI

buraki czerwone 450 gramów
cebula czerwona 1 sztuka
ogórek kiszony 1 sztuka
jabłko 1 sztuka
świeża natka pietruszki posiekana 1 łyżka

DODATKI

sok z cytryny 1 łyżka
ocet 1 łyżeczka
olej rzepakowy 2.5 łyżki
cukier 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0.33 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0.25 łyżeczki

Porada

Sałatka jest idealnym dodatkiem do smażonych i pieczonych mięs.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z gotowanych buraczków, ogórków i jabłka

Sałatka z gotowanych buraczków, ogórka kiszonego i jabłka to zdrowy i smaczny dodatek do obiadu, najlepiej do pieczonych i smażonych mięs. Z tym przepisem zrobisz ją błyskawicznie, już w 15 minut! 

KROK 1. Buraki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości (przez około 50 - 60 minut)*, a następnie studzimy i obieramy ze skórki.

* Mniejsze buraczki będą ugotowane już po około 30 minutach. Większe sztuki potrzebują trochę więcej czasu.

KROK 2. Małą czerwoną cebulkę kroimy w drobną kostkę, a buraczki, dużego ogórka kiszonego oraz obrane ze skórki jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki siekamy.

KROK 3. Do tak przygotowanych składników dodajemy ocet, olej i sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą, cukrem (lub ksylitolem) oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. 

Sałatkę z buraczków schładzamy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak