Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka szynkowo-selerowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka konserwowa 350 g
seler konserwowy 1 słoik
cebula biała 1 duża
Musztarda miodowa Prymat 1 łyżka
olej 1 szkl.
jajko 1
Pieprz biały mielony Prymat mielony
Sól czosnkowa jodowana Prymat
miód 1 łyżeczka
przyprawa do zup

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka szynkowo-selerowa

Do szerokiego sporego słoika wbić jajko, dodać musztardę, miód, nieco soli czosnkowej oraz pieprzu - wlać olej, a następnie zmiksować końcówką do miksowania zup, aż powstanie majonez.

Szynkę pokroić w jak najcieńsze plasterki, a następnie w paseczki.
Seler bardzo dokładnie odcedzić z zalewy i dodać do szynki. Cebulę pokroić w piórka, skropić przyprawą do zup, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, aby zmiękła - dodać do szynki i selera - połączyć z majonezem i doprawić zmielonym pieprzem i solą.

Odstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby się zmacerowała.
Podawać z dodatkiem ziemniaków gotowanych w łupinkach lub pieczonych, albo jako samodzielne danie z dodatkiem pieczywa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniagdz 09.09.2013 15:49
lubię takie połączenia:) +++
AnielskaSlodycz 06.09.2013 17:41
a mi te połączenie składników idealnie pasuje :)
Adamorek 06.09.2013 17:30
lubię to połączenie
Olga_SK 06.09.2013 17:02
Też taką zajadamy często, pycha! :)
Habibi 06.09.2013 16:50
@Kuchenka, a czemu eksperymentalna? Połączenie szynki i selera dość klasyczne, majonez nieco inaczej doprawiony (lekko na słodko), a dodatek cebuli, jak dla mnie, całkiem normalny... tyle, że nieco inaczej doprawiona od klasycznych ;) Dla nas nic nowego :)
Kuchenka 06.09.2013 16:47
jak dla mnie to taka eksperymentalna
Konczi 06.09.2013 16:37
lubię takie kolację

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak