Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka śledziowa z jajem
1 cebula czerwona
1/2 strąka czerwonej papryki
1/2 jabłka deserowego o czerwonej skórce
1 łyżeczka soku z cytryny
do smaku: sól, pieprz ziołowy, papryka czerwona mielona
1/2 opakowania serka Twój smak Piątnica ze szczypiorkiem
4 łyżki śmietany 18% Piątnica
po kilka gałązek natki pietruszki i koperku
do przybrania: jajka na twardo, sałata, zielenina
sposób przygotowania: Śledzie obrałam ze skóry i osuszyłam na ręczniku papierowym. Pokroiłam w kostkę. Dodałam pokrojoną w kostkę paprykę i posiekaną zieleniną. Cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę, tak samo jabłko razem ze skórką, skropiłam je sokiem z cytryny, wymieszałam i po chwili dodałam do sałatki. Serek wymieszałam ze śmietaną, doprawiłam solą, pieprzem i papryką, wlałam do sałatki i wymieszałam.
Jajka obrałam ze skorupek i przekroiłam na połówki takim nożykiem z ostrzem w kształcie litery V.
Miseczkę wyłożyłam folią spożywczą, przełożyłam sałatkę lekko ją ugniatając. Na talerzu położyła, liście sałaty. Sałatkę wyłożyłam przykładając miskę do talerza, odwracając ją do góry dnem - folia przytrzyma ją i bez problemu zdejmiemy miskę a potem usuniemy folię. Dookoła ułożyłam połówki jajek każde oprószając mielona papryką. Jeszcze kilka listków zieleniny i gotowe!