Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka śledziowa (szuba)
Ziemniaki i buraki ugotować do miękkości .Buraka ugotować oddzielnie.
2.
Jajka włożyć do rondla, wlać wodę, dodać sól, ugotować na twardo.
3.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
4.
Filety śledziowe opłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie
5.
Po tym czasie, odlać wodę, filety osączyć, pokroić w grubszą kostkę
6.
Ugotowane warzywa obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach
7.
Jajka obrać ze skorupek, oddzielnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, żółtka jaj i białka
8.
Szczypiorek umyć, osączyć, drobno pokroić.
9.
W pucharkach układać kolejno warstwy sałatki:
1- śledzie
2- cebula
3 - majonez
4- ziemniaki , oprószyć solą i pieprzem
5-majonez
6-buraki
7-majonez
8- zółtka jaj
9- majonez
10- białka jaj
11-majonez
10.
Każdą warstwę sałatki oprószyć solą i pieprzem
11.
Wierzch sałatki posypać szczypiorkiem, udekorować