Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rydze duszone z porem w sosie serowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 4 łyżki
por-jasna część ok. 30 cm kawałek
czosnek 3 duże ząbki
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
serek topiony 50 gram
ketchup pikantny 2 łyżki
młoda dymka wg uznania
tymianek 2 (świeży)
rydze 1 (świeże)

Przepis i sposób przygotowania na: Rydze duszone z porem w sosie serowym

Kroki postępowania

1
Rydze oczyścić, opłukać wodą. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Na patelnię wrzucić rydze. Smażyć tak długo, aż cały płyn odparuje.
Krok 1 - Rydze duszone z porem w sosie serowym foto
2
Por oczyścić, pokroić w ćwierć plasterki. Czosnek pokroić w plasterki. Do grzybów dodać por, czosnek, resztę masła, listki tymianku, trochę soli i pieprzu. Smażyć dalej, co chwilę mieszając, aż por zmięknie.
Krok 2 - Rydze duszone z porem w sosie serowym foto
3
Do tego dodać serek topiony (użyłam serka z cebulą i szczypiorkiem) i ketchup, wlać pół szklanki wody. Dusić bez przykrycia na średnim ogniu, a serek się roztopi.
Krok 3 - Rydze duszone z porem w sosie serowym foto
4
Każdą porcję grzybów z porem, po przełożeniu na talerzyki, posypać posiekaną dymką.
Krok 4 - Rydze duszone z porem w sosie serowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 28.12.2013 19:43
bardzo ciekawe połączenie ;)
pacpaw 25.11.2013 19:47
wieki rydzów już nie jadłem
Mysiunia 22.11.2013 16:10
z chęcią bym spróbowała tak przygotowanych rydzów :)
gosia56 22.11.2013 14:48
na pewno pyszne danie
Alex_M 22.11.2013 13:40
aż mi zapachniało!
ONY_za_kare 21.11.2013 10:45
ale to musi być pyszne!
Łucja 20.11.2013 22:49
pyszne danie :)
Poison1988 20.11.2013 16:50
Rudy, rudy, rudy, rudy, rydz - mam na niego smaka ;) pychota :)
Joannasz3190 20.11.2013 15:45
Super danie, pyszności :)
Adamorek 20.11.2013 14:40
świetna odmiana dla grzybów
Mati13 20.11.2013 14:18
wspaniałe danie, uwielbiam rydze
Beatris 20.11.2013 13:34
Mój mąż zbierał w okolicznych lasach. Potrawę robiłam jakieś dwa miesiące temu, jak rydze jeszcze rosły.
Babciagramolka 20.11.2013 12:58
Rany- gdzie Ty zdobywasz rydze ? Już nie pamiętam jak smakują. Zazdroszczę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak