Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba w trzech smakach z sosem cytrynowo – szafranowym.

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryba słodkowodna filet 3 szt
ikra śledzia i gromadnika 3 łyżeczki
bulion warzywny 300 ml
SOS CYTRYNOWO-SZAFRANOWY
Szafran nitki Prymat
śmietana kremowa 30% lub 36% 100 ml
żółtko jajek 2 szt
blue curacao 150 ml
bulion drobiowy 100 ml
sok z cytryny 0,5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba w trzech smakach z sosem cytrynowo – szafranowym.

Pierwszy kawałek ryby gotujemy w niebieskim likierze Blue Curacao, dwa pozostałe w bulionie warzywnym. Na drugi kawałek nakładamy czerwoną ikrę ze śledzia i gromadnika. Trzeci pozostawiamy biały. Rybę układamy na wzór flagi Rosji. Podajemy z sosem cytrynowo – szafranowym.
Taki układ ryby gwarantuje nam ekscytujące wrażenia smakowe. Przechodzimy od smaku delikatnego, przez słodkawy ( niebieski ) do słonego ( czerwony ) . Sos cytrynowo szafranowy doskonale przeprowadza nas przez smakowe granice.

Sos: - do bulionu dodać szafran, chwilę pogotować i dodać śmietanę wymieszaną z sokiem z cytryny. Zredukować, dodać biały pieprz i ew. odrobinę soli do smaku.( bulion jest już słony). Zagęścić żółtkami i już nie gotować.
PS Ryba powstała z okazji EURO 2012, przedstawia flagę Rosji.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 13.10.2013 18:21
super prezentacja
Ela_K 13.10.2013 18:16
super wygląd ciekawi mnie tylko smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak