Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba w tempurze z makaronem po chińsku.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryba w tempurze

mąka ryżowa 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
kostki lodu 5 szt.
woda zimna
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa curry orientalna Prymat
olej rzepakowy
filety rybne 2 szt.

makaron z warzywami

makaron sojowy 1 opakowanie
chińska mieszanka warzywna 0,5 opakowania
Przyprawa curry orientalna Prymat
sos sojowy
sól
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
olej do smażenia

Porada

Do takiego dania świetnie nadaje się surówka z białej kapusty.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba w tempurze z makaronem po chińsku.

Kroki postępowania

1
Filety z ryby myję, osuszam, kroję na kawałki. U mnie ryba miruna, ale może być każda inna biała i bez skóry. Przyprawiam solą i pieprzem odstawiam na 30 minut.

Mąkę ryżową mieszam z mąką pszenną. Dolewam wodę i dorzucam kostki lodu.
Ciasto ma być gęste. Doprawiam solą, pieprzem i szczyptą żółtego curry.

W patelni o grubym dnie lub woku wlewam dużo oleju i wstawiam na ogień. Olej musi osiągnąć wysoką temperaturę.

Kawałki ryby zanurzam w cieście i pojedynczo wrzucam na mocno rozgrzany olej. Ważne, by nie wrzucać wszystkich kawałków jednocześnie, ponieważ nam się skleją, a olej obniży swoja temperaturę.

Smażę obracając kawałki na złoty kolor.
Krok 1 - Ryba w tempurze z makaronem po chińsku. foto
2
Rybę odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 2 - Ryba w tempurze z makaronem po chińsku. foto
3
Makaron sojowy przygotowuję wg instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i wrzucam warzywa z mieszanki chińskiej.
Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję miękki makaron sojowy i wszystko smażę na dużym ogniu cały czas mieszając. Na koniec dolewam sos sojowy ok. pół szklanki ( tu trzeba uważać, by nie przesadzić, bo potrawa będzie za słona), na koniec dosypuję pół łyżeczki żółtego curry. Smażę jeszcze chwilę ciągle mieszając.
Krok 3 - Ryba w tempurze z makaronem po chińsku. foto
4
I gotowe!
Ryba w tempurze z makaronem i warzywami po chińsku.

Opcjonalnie, usmażoną rybę można posypać sezamem.
Krok 4 - Ryba w tempurze z makaronem po chińsku. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak