Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rustykalny jabłecznik z budyniem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 250 gram
masło 150 gram
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia szczypta
cukier puder 70 gram
sól szczypta

DODATKOWO

jajko do smarowania
żurawina suszona 3 łyżki
cynamon Prymat do smaku
jabłka 3 sztuki
cukier puder do podania

KRUSZONKA

mąka 1 łyżka
cukier 1,5 łyżki
masło 1 łyżka

BUDYŃ

mleko 500 ml
budyń waniliowy 1 sztuka
cukier waniliowy 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier ok 1 łyżka do smaku
żółtko jajek 1 sztuka

Porada

Ciasto kruche, budyń i orzeźwiające jabłka- jednym słowem wszystko co najlepsze w jednym deserze. Dodatkowo ciasto jest proste w przygotowaniu i na każdą kieszeń.

Przepis i sposób przygotowania na: Rustykalny jabłecznik z budyniem

Kroki postępowania

1
CIASTO:Składniki ciasta wykładamy na stolnicę. Zagniatamy ciasto, po czym odstawiamy je na około 30 minut do lodówki. Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia: budyń, jabłka i kruszonkę.
Krok 1 - Rustykalny jabłecznik z budyniem foto
2
KRUSZONKA: Mąkę i cukier mieszamy ze sobą. Dokładamy do nich masło i w rękach rozkruszamy składniki, tak by powstała kruszonka.
Krok 2 - Rustykalny jabłecznik z budyniem foto
3
BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę, cukier waniliowy oraz żółtko. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Przed wyłożeniem na ciasto delikatnie go studzimy.
Krok 3 - Rustykalny jabłecznik z budyniem foto
4
Gotowe, schłodzone ciasto wykładamy na stolnice i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Na środek ciasta wykładamy ugotowany budyń waniliowy pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines. Jabłka obieramy i kroimy w plastry około 8-10 mm. Do ciasta wybieramy te o największej średnicy, z których usuwamy gniazda nasienne.
Przygotowane plastry jabłek wykładamy na budyń. W wycięte środki wkładamy suszoną żurawinę. Jabłka delikatnie posypujemy cynamonem.
Krok 4 - Rustykalny jabłecznik z budyniem foto
5
Pozostawione brzegi ciasta zawijamy do środka delikatnie dociskając. Zawinięte brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Zarówno brzegi jak i środek tarty posypujemy kruszonką. Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut w 180°C.
Gotowe ciasto studzimy, a przed podaniem oprószamy owoce delikatnie cukrem pudrem.
Krok 5 - Rustykalny jabłecznik z budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 31.12.2015 02:24
Dobre ciasto.
Gracer 30.12.2015 20:37
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak