Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rustykalne mini tarty z cukinią

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 300 gram
masło 150 gram
ser żółty 50 gram gouda
woda zimna 35 ml
sól do smaku

Nadzienie

ser żółty 150 gram gouda
cukinia 700 gram
cebula 1 sztuka
ząbek czosnku
sok z cytryny 2 łyżki
natka pietruszki 1 łyżka
jajko 1 sztuka
twaróg 100 gram
olej do smażenia 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Rustykalne mini tarty z cukinią

Kroki postępowania

1


Cukinię umyć, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posolić. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać odciśniętą cukinię, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i razem dusić dwie minuty. Odstawić do schłodzenia.
Krok 1 - Rustykalne mini tarty z cukinią foto
2
Ser do ciasta zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Masło rozetrzeć w dłoniach z mąką, dodać sól do smaku i wodę. Zagnieść gładkie ciasto.
Krok 2 - Rustykalne mini tarty z cukinią foto
3
Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć na 15 minut do zamrażarki lub na godzinę do lodówki.
Krok 3 - Rustykalne mini tarty z cukinią foto
4
Ser do nadzienia zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. 50 g odłożyć, do reszty dodać posiekaną natkę, jajko, pieprz i sól do smaku. Wymieszać i wyłożyć do przestygniętej cukinii.
Krok 4 - Rustykalne mini tarty z cukinią foto
5
Dodać pokruszony biały ser.
Krok 5 - Rustykalne mini tarty z cukinią foto
6
Zimne ciasto podzielić na 6 części i każdą rozwałkować na placek o średnicy ok.15 cm.
Krok 6 - Rustykalne mini tarty z cukinią foto
7
Rozłożyć nadzienie i posypać resztą startego sera. Zawinąć brzegi do góry i zlepić dookoła, tak żeby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia.
Krok 7 - Rustykalne mini tarty z cukinią foto
8

Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika z temp.190 stopni na 30 min.
Krok 8 - Rustykalne mini tarty z cukinią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia 82 11.08.2015 22:05
Świetne:):))
Czarnula666 11.08.2015 21:18
Super pomysł! Pewnie pyszne ;)
paulina2157 11.08.2015 12:51
świetny pomysł n takie otwarte wytrawne placki
Motorek 11.08.2015 10:43
bardzo dobre
gosia56 11.08.2015 09:45
na pewno pyszne;)
mariuszek8 11.08.2015 09:09
bardzo apetycznie!
Futka 11.08.2015 05:51
Świetny i bardzo smakowity pomysł na tarty :)
jagoda5913 10.08.2015 23:33
Pięknie wyglądajã
Benita 10.08.2015 22:36
Wyglądają smakowicie. Super pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak