Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy

5.0
(54)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Niezwykle prosta w przygotowaniu zupa z czerwonej soczewicy, to wspaniała propozycja na obiad jesienią i zimą. Jest bardzo aromatyczna, a przy tym sycąca i wyśmienita! Koniecznie spróbujcie.

Składniki:

Składniki:

cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat szczypta
Kmin rzymski mielony Prymat szczypta
Cząber suszony Prymat szczypta
soczewica czerwona 1 szklanka
Sól różowa himalajska w tubie szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
bulion warzywny Kucharek 2 kostki
woda 1 litr
pomidory krojone z puszki 1 puszka

Do podania:

mleko kokosowe
jogurt grecki
zielona pietruszka

Przepis i sposób przygotowania na: Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy

1. Na dnie garnka/głębokiej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, przeciśnięte przez praskę lub pokrojone ząbki czosnku, łyżeczkę gałki muszkatołowej, papryki wędzonej, kminu rzymskiego oraz cząbru.

2. Dodać szklankę przepłukanej soczewicy czerwonej, pieprz i sól.

3. Do całości wkruszyć dwie kostki bulionu warzywnego Kucharek.

4. Zalać litrem wody i pomieszać.

5. Po zagotowaniu gotować jeszcze przez ok. 10-15 minut do czasu ugotowania soczewicy.

6. Dodać pomidory z puszki.

7. Gotową zupę podawać z jogurtem greckim lub mleczkiem kokosowym. Całość warto udekorować posiekaną, świeżą pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak