Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z ćwiartki kurczaka
Nogi z kurczaka trybujemy i rozbijamy. Imbir i czosnek blendujemy. Nogi soli y i pieprzymy od wewnętrznej strony nacieramy zblendowanym imbirem i czosnkiem oraz sosem chilli. Marchewkę i rzodkiew obieramy i kroimy w grube centymetrowe słupki( o takiej długości by można je było zawinąć wytrybowanym udem) i gotujemy powiedzmy na al dente.
Do zawinięcia będzie nam potrzebny sznurek, jak do pieczenia szynki. Więc marchew i rzodkiew kładziemy na środek nogi i zawijam przeciągając sznurek wzdłuż rozbitego kawałka mięsa po czym owijamy sznurkiem roladki i zawiązujemy. W między czasie gotujemy torebkę ryżu jaśminowego w osolonej wodzie.
Na patelni podsmażamy roladki z każdej strony tak, by się zarumieniły. Do patelni dodajemy wszystkie składniki podane w sosie i dusimy pod przykryciem nasze roladki po 5 min. Z każdej strony. Na drugiej patelni roztapiamy masło dodajemy czosnek wrzucamy szpinak solimy i pieprzymy i mieszamy przez około 30 sekund, żeby szpinak nie stracił całej swojej objętości.
Na środku talerza układamy szpinak, a wokół niego roladkę pokrojoną na 6 części. Ryż podajemy w osobnych miseczkach.
Smacznego!