Przepis i sposób przygotowania na: Roladki wieprzowe z kalarepkami
Kotlety rozrobić na desce, posolić, posypać pieprzem i cienko posmarować masą warzywną. Uformować roladki zwijając mięso w wałek i obwiązać nitką. Obrać ziemniaki i cebulę, pozostałe kalarepki po obraniu pokroić na ćwiartki.
Obsmażyć na maśle całe ziemniaki i cebulę. Gdy będą dobrze zarumienione, wyjąć z naczynia i przechować w cieple na ich miejsce ułożyć roladki i obsmażyć ze wszystkich stron.
Dorzucić cebulki, ziemniaki, kalarepki, zalać piwem i rosołem, doprawić. W odkrytym, płytkim rondlu trzymać na ogniu 25 minut.
Ułożyć roladki i jarzyny na półmisku. Do sosu pozostałego w rondlu dodać śmietanę, wymieszać, podlać przed podaniem na stół