Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada ze schabu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1.1/2 kg
suszonych śliwek 150 gram
powidła śliwkowe 2 łyżki
czerwonego wytrawnego wina 125 ml
Goździki całe Prymat 3 szt
Sól ziołowa jodowana Prymat 2 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat 2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 3 łyżeczki
olej rzepakowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada ze schabu

Kroki postępowania

1
Zagrzałam wino w garnuszku , dodałam śliwki , poleżały z 30 minut.
Krok 1 - Rolada ze schabu foto
2
Schab umyłam , osuszyłam i rozcięłam go robiąc "szal"

Zakręciłam parę razy młynkiem ( sól) po całym mięsie.

Posypałam imbirem też po całym mięsie.
Krok 2 - Rolada ze schabu foto
3
Teraz posmarowałam schab powidłami , na całej długości.
Krok 3 - Rolada ze schabu foto
4
Wyjęłam śliwki odsączyłam i układałam rzędami .



Krok 4 - Rolada ze schabu foto
5
Zrolowałam i dratwą ob-kręciłam  go aby się nie rozpadł.


Obsmażyłam na patelni schab.


Do naczynia żaroodpornego wlałam zagrzane wino i śliwki które mi zostały, włożyłam goździki  i schab.

Wstawiłam do pieca i piekłam 70 minut w 180 stopniach podlewając winem w którym się piekł , wytworzył się sos pyszny . Schab się piekł we własnym sosie .



Krok 5 - Rolada ze schabu foto
6
Idealny na obiad :)
Krok 6 - Rolada ze schabu foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 08.02.2014 14:33
Lubię takie dania.
teresa18 08.02.2014 14:01
Mieszko jak marzenie
Janina 08.02.2014 11:49
Wspaniałe mięcho;)
patryska76 08.02.2014 11:43
Wygląda przepysznie ;-)
krystyna330 08.02.2014 10:53
ale pyszności mniam
norweska20 08.02.2014 10:23
idealna...super
DorotaZ 08.02.2014 09:55
Smakowicie wygląda
mysza75 08.02.2014 09:36
Schab wygląda znakomicie .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak