Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada schabowa z orzechami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek wędzony 100 g
cebula 2 szt
pieczarki 150 g
orzechy włoskie 150 g
pieprz kolorowy 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
masło 50 g
olej 4 łyżki
schab bez kości 1,2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada schabowa z orzechami

Kroki postępowania

1
Schab umyć, osuszyć i naciąć wzdłuż tak, żeby powstał prostokąt. Rozbić młotkiem na gruby kawał mięsa, nasmarować pieprzem i solą.
Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki pokroić w plastry i całość podsmażyć na oleju, dodać posiekane orzechy włoskie (100g) i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowane nadzienie rozsmarować na płacie mięsa, po czym zwinąć w rulon i związać dratwą.
Krok 1 - Rolada schabowa z orzechami foto
2
Pozostałe 50 g orzechów rozgnieść w moździerzu razem z kolorowym pieprzem.
Związany schab obtoczyć w tak przygotowanej panierce.
Krok 2 - Rolada schabowa z orzechami foto
3
Obsmażyć na tłuszczu z każdej strony przez ok.2-3 minuty, po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia i skroić masło.
Krok 3 - Rolada schabowa z orzechami foto
4
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60 min.
Podawać np. z sosem bazyliowym, pieczonymi ziemniakami i jarzynami z wody.
SMACZNEGO!
Krok 4 - Rolada schabowa z orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 17.01.2014 13:48
pysznie przyrządzone :)
Ola1young 04.01.2014 10:41
fajny pomysł na pyszny schab
ONY_za_kare 01.01.2014 12:57
fajne danie !
norweska20 01.01.2014 12:40
super pomysł, smakowite wykonanie ogólnie super
Alex_M 31.12.2013 12:09
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak