Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogal okrągły

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka tortowa 600 gram
woda letnia 350 ml
drożdże 1 dkg
olej 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól 2 łyżeczki
mak 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Rogal okrągły

Do szerokiej miski wsypałam kolejno mąkę tortową, cukier oraz sól. Wymieszałam.Następnie w osobnym naczyniu drożdże zalałam wodą i pozostawiłam do rozpuszczenia się ich.Dolałam do miski z produktami sypkimi i dolałam olej.Wszystko wymieszałam i wyjęłam na stolnicę. Wyrobiłam ciasto tak aby było elastyczne. Nakryłam płócienną ściereczką i pozostawiłam żeby wyrosło. Po tym czasie ciasto podzieliłam na połowę. Jedną z nich rozwałkowałam na koło, a koło podzieliłam na trójkąty. Uformowałam rogale - każdego z nich łączyłam końcami.Surowe rogale posypałam lekko makiem już na blaszce i piekłam w 180 s.c przez około 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak