Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z tuńczykiem , bakłażanem, papryczkami i mozzarellą :)

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
mozzarella w kulce 1 sztuka
cebula 1 sz
olej arachidowy 1 łyzka
bakłażan 2 sztuki
sól 1 łyzeczka
ryż do risotto 150 gram
Papryka słodka mielona Prymat 6 sztuk
Pieprz czarny mielony Prymat 1\4 łyzeczki
Czosnek suszony Prymat 1\3 łyzeczki
koperek 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z tuńczykiem , bakłażanem, papryczkami i mozzarellą :)

Kroki postępowania

1
Bakłażan kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na godzinę , aby wyszła gorycz. Następnie spłukujemy woda i osuszamy ręcznikami papierowymi
Krok 1 - Risotto z tuńczykiem , bakłażanem, papryczkami i mozzarellą :) foto
2
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju arachidowym.
Krok 2 - Risotto z tuńczykiem , bakłażanem, papryczkami i mozzarellą :) foto
3
Do cebuli dodajemy plastry bakłażana i podsmażamy 5 minut.
Krok 3 - Risotto z tuńczykiem , bakłażanem, papryczkami i mozzarellą :) foto
4
Kolejno wlewamy wodę , tak aby przykryć bakłażana i wsypujemy ryz do risotto. Trzymamy pod przykryciem 10 minut.
Krok 4 - Risotto z tuńczykiem , bakłażanem, papryczkami i mozzarellą :) foto
5
Po tym czasie dodajemy słodkie papryczki baby i dusimy kolejne 5 minut.
Krok 5 - Risotto z tuńczykiem , bakłażanem, papryczkami i mozzarellą :) foto
6
Po tym czasie dodajemy tuńczyka i łączymy go ze składnikami na patelni. Doprawiamy do smaku, pieprzem, czosnkiem i solą.
Krok 6 - Risotto z tuńczykiem , bakłażanem, papryczkami i mozzarellą :) foto
7
Mozarellę kroimy w kostkę i ...
Krok 7 - Risotto z tuńczykiem , bakłażanem, papryczkami i mozzarellą :) foto
8
dodajemy do składników na patelni - trzymamy jeszcze przez moment aby mozzarella delikatnie się rozpuściła. Górę obsypujemy posiekanym koperkiem. Smacznego :)
Krok 8 - Risotto z tuńczykiem , bakłażanem, papryczkami i mozzarellą :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 13.05.2016 23:04
Danie na bogato!
Ela15 17.01.2016 13:07
chętnie bym spróbowała tych pyszności
dollce 17.12.2015 20:41
fajna propozycja
fotoviderek 16.12.2015 21:23
Chętnie bym skosztował :)
Stenka 16.12.2015 18:56
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak