Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rejbak

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
kasza manna 2 niepełne szklanki
cebula 3 szt
mleko 1/2 szkl
słonina 10 dag
jajko
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
sól
pieprz
żółty ser starty 1 łyż

Przepis i sposób przygotowania na: Rejbak

Kroki postępowania

1
Ziemniaki dokładnie obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
Krok 1 - Rejbak foto
2
Cebulę siekamy a słoninę kroimy w kostkę. Stapiamy słoninę i dodajemy cebulę, którą szklimy.
Krok 2 - Rejbak foto
3
Do startych ziemniaków dodajemy słoninę z cebulą oraz pozostałe składniki.
Krok 3 - Rejbak foto
4
Masę dokładnie mieszamy. Wylewamy do podłużnej blachy wyłożonej folią aluminiową i dokładnie wyrównujemy.
Krok 4 - Rejbak foto
5
Rejbak pieczemy w 180 stopniach około 1 godzinę. Smacznego!
Krok 5 - Rejbak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 08.03.2014 21:22
nie znam tego dania, brzmi bardzo smacznie
adelajda 12.02.2014 13:26
bardzo lubię ale bardzo rzadko robię :)
ONY_za_kare 06.02.2014 10:57
ale ciekawe!
Alex_M 05.02.2014 10:44
moja babcia mi zawsze to robiła :) u nas mówiło się 'baba ziemniaczana' ;) jest pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak