Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Razowe pity

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
drożdże 4 dag
cukier 1 łyżka
woda letnia 450 ml
sól 1,5 łyżeczka
oliwa 3 łyzki
mąka pełnoziarnista 2 pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Razowe pity

Drożdże rozpuścić mieszając z cukrem,dolać ciepłą wodę i pozostawić na 15-20 minut. Jeśli drożdże działają w roztworze będą powstawać bąbelki. Do drugiej miski wsypać obie mąki ,wymieszać je ,a następnie wlać rozczyn. Dodać też sól i oliwę.
Dokładnie połączyć wyrabiając ciasto łyżką (składniki ładnie połączyły się,że zwyczajnie nie chciało mi się brudzić rąk). Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie włączyć piekarnik na 230-250 st, a w tym czasie bierzemy się za formowanie chlebków. Na solidnie podsypanej mąką stolnicy formować nieduże placuszki pomagając sobie ewentualnie walkiem. Moje miały grubość ok pół centymetra.
Zostawić je jeszcze chwilę do podrośnięcia, a w tym czasie jeszcze dodatkowo wstawić blachę do rozgrzanego piekarnika. Na już gorącej blasze szybko położyć arkusz papieru do pieczenia ( uważajcie by się nie poparzyć) a na nim chlebki.Piec ok 10 minut.
Chlebki najlepiej smakują tuż po upieczeniu.Z tej ilości wyszły dwie blachy chlebków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 24.01.2014 10:46
muszę wypróbować ten przepis
Renata9 23.01.2014 20:23
fajny przepis
krystyna330 23.01.2014 19:55
bardzo fajne
Aleksandra/Olcia 23.01.2014 19:51
pyszna wersja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak