Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Quiche na spodzie pszenno - otrębowym z pieczarkami, cebulą i tymiankiem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
otręby żytnie 1/2 szkl.
oliwa 4 łyżki
woda 1/2 szkl.
pieczarki 300 g
cebula 1 duża szt.
śmietana 200 ml
jajko 2 szt.
ser żółty 100 g
czosnek 1 ząbek
masło 2 łyżki
tymianek 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Quiche na spodzie pszenno - otrębowym z pieczarkami, cebulą i tymiankiem

Z mąki, otrębów, oliwy, 1/2 łyżeczki soli zagniatamy ciasto, dolewając po trochu zimnej wody. Ciasto musi być gładkie, sprężyste, nie za twarde i nie może lepić się do rąk. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką blacie, wykładamy formę do tarty i dociskamy ciasto by dokładnie wypełniło jej wnętrze. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10-12 minut w 180°C. Wstępnie podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia.

Na rozgrzaną patelnię dajemy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy do czasu aż cebula będzie zeszklona. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki (2 pieczarki odkładamy na przybranie wierzchu tarty i ich nie smażymy) i posiekany ząbek czosnku. Całość smażymy kilka minut aż pieczarki stracą jędrność. Odstawiamy do przestudzenia.

Śmietanę rozbijamy z jajkami. Dodajemy starty żółty ser i doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem świeżo mielonym.

Na podpieczony spód wykładamy podsmażone pieczarki z cebulą i wylewamy masę śmietanowo - jajeczną. Na wierzchu układamy odłożone wcześniej pieczarki pokrojone w plasterki.

Quiche wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 25.07.2013 19:53
fajny pomysł
idealme 01.05.2013 20:53
świetny pomysł!!!
Magiczna_Kuchnia 20.04.2013 14:45
Fajny pomysł:)
JOANNA16 15.04.2013 16:23
wygląda pysznie
mufinka79 11.04.2013 14:17
Dziękuję bardzo za miłe komentarze :)
mysza75 09.04.2013 14:50
Smacznie i zdrowo :-)
bogusia19 09.04.2013 11:14
na pewno przepyszne
leonowie 09.04.2013 10:38
smacznie i pożywnie :)
miszelka 09.04.2013 10:23
piękne, zdrowe i na pewno rozpływające się w ustach :)
Pomocnik 09.04.2013 09:37
super pomysł
IwonaDD 09.04.2013 09:35
wygląda prze prze przepysznie !!!!!!!!!!!
Pietruszka 09.04.2013 09:26
wygląda bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak