Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszny domowy boczek duszony do pieczywa

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Doskonałe, domowe mięsko na zimno do pieczywa, smakuje wyśmienicie, zachowuje świeżość i wiemy co jemy.........SMACZNEGO!!!

Składniki:

Składniki:

boczek surowy 1.3 kilograma
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 opakowanie
Papryka ostra mielona Prymat 0.5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
smalec 1 łyżka
ziele angielskie 4 sztuki
liście laurowe 2 sztuki
cebula 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszny domowy boczek duszony do pieczywa

Boczek bez kości w całości, skórę ponacinać ostrym nożem, natrzeć przyprawami.

W garnku na smalcu z zielem angielskim, liściem laurowym dobrze zrumienić boczek z każdej strony zwłaszcza skórę.

Pod przykryciem na średnim ogniu dusić boczek razem z pokrojoną cebulą (cebula puści swój sok i nie trzeba podlewać wodą) do miękkości co jakiś czas obracając dołem do góry.

Boczek smakuje z pieczywem i np. ćwikłą, ogórkiem kiszonym idealnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 25.02.2019 12:49
Smakowity boczuś i do tego świeże pieczywo, pychotka;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak