Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyry z gzikiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

twaróg 400 gram
śmietanka 12-procentowa 1/4-1/2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
czarny pieprz do smaku
szczypiorek 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pyry z gzikiem

Sztandarowe wielkopolskie danie. Do pyrów obok gziki w moim domu było podawane zimne masło, które nałożone na gorące ziemniaki lekko się rozpuszczało.
Śmietany (lub mleka) należy dodać tyle by uzyskać pożądaną konsystencję.

Twaróg rozgnieć widelcem, po czym wymieszaj ze śmietanką.

Dodaj szczypiorek, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj gzik i podaj z pyrami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 14.10.2013 08:27
lubię !!!!!!!!
jolanta19 15.10.2012 19:00
mniam
gottrina 15.10.2012 18:53
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak