Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysty omlet biszkoptowy z ajvarem, cukinią i żółtym serem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

1 duży lub 2 małe

jajko 2 sztuki
mleko 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżka
sól 1 szczypta

Dodatkowo

cukinia 4 plastry
ajvar 3-4 łyżki
ser żółty
sól i pieprz

Ponadto

tłuszcz do smażenia

Porada

Tak przygotowany omlet jest puszysty, delikatny i bardzo sycący.

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty omlet biszkoptowy z ajvarem, cukinią i żółtym serem

Kroki postępowania

1
Plastry cukinii przekroić na pół i umieścić na rozgrzanej patelni.
Cukinię delikatnie oprószyć solą z pieprzem i odczekać aż zmięknie - w międzyczasie obracając na drugą stronę.
Krok 1 - Puszysty omlet biszkoptowy z ajvarem, cukinią i żółtym serem  foto
2
Przygotować omlet/y.
Mąkę z mlekiem i żółtkami - dokładnie wymieszać (najlepiej widelcem lub mikserem, aby nie było grudek).
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą żółtkową.
Krok 2 - Puszysty omlet biszkoptowy z ajvarem, cukinią i żółtym serem  foto
3
Omlet/y smażyć na rozgrzanym oleju/maśle (z obu stron).
(Uważać przy przewracaniu placków, ponieważ są bardzo delikatnie. Wygodniej jest smażyć na mniejszej patelni.)
Po przewrócenia placka na drugą stronę - ostrożnie posmarować go ajvarem, posypać startym serem i na końcu ułożyć kawałki cukinii.
(Można też dodać własne dodatki.)
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Krok 3 - Puszysty omlet biszkoptowy z ajvarem, cukinią i żółtym serem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.09.2017 00:42
Smaczny omlet.
Diana Rusiłowicz 25.09.2017 21:13
Dziękuję i polecam.
Bożena Matuszczyk 24.09.2017 00:53
Smakowity omlecik;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak