Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z indyka z marchewką
Mięso umyć, osuszyć, następnie skręcić przez maszynkę.
Do mięsa dodać, odciśniętą bułkę, drobno pokrojoną jedną cebulę.
Wbić umyte jajko, dodać tymianek, sól, pieprz dokładnie wyrobić masę.
Brukselkę oczyścić z uszkodzonych zewnętrznych liści.
Marchewkę obrać pokroić w plasterki.
Umytą porę pokroić w plastry.
Obraną cebulę pokroić w plastry.
Wszystkie warzywa włożyć do garnka zalać, bulionem drobiowym gotować 5-8 minut.
Namoczonymi rękoma w zimnej wodzie formować małe pulpety.
Dodawać po jednym do gotujących się warzyw,doprawić solą, pieprzem do smaku, gotować 15 minut.
Sos można zagęścić mąką rozmieszaną z odrobiną wody.
Podawać z ryżem albo kluskami francuskimi.