Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki z mięsa mielonego w białym sosie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1/2 kg dowolnego mięsa mielone
1/2 czerstwej bułki namoczonej
2 liście laurowe
5 łyżek śmietany 18%
1 płaska łyżka mąki ziemniacza
natka koperku i pietruszki
3 marchwie
sól, pieprz, papryka słodka
jajko 1-2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki z mięsa mielonego w białym sosie

Do miski wkładamy zmielone mięso wieprzowe lub drobiowe, wbijamy jajka, bułkę, cebulę pokrojoną w kostkę lub startą na tarce o dużych oczkach, marchewkę startą ( 1 pozostawiamy do sosu), drobno pokrojoną natkę pietruszki i koperku i doprawiamy ulubionymi przyprawami. Dokładnie mieszamy. Formujemy niewielkie kulki. Każdą kulkę obtaczamy w mące ziemniaczanej. Do garnka nalewamy tyle wody, by akurat przykryły kulki. Lekką ją solimy i gotujemy. Kiedy będzie już wrząca to wkładam pulpeciki. Możemy dodać do niej również startą marchewkę. pietruszkę oraz posiekaną natkę pietruszki i koperku. Pulpeciki gotujemy około 20-25 minut na średnim ogniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 30.09.2013 18:02
pycha też takie robie
Megg 20.03.2013 17:07
pyszne pulpeciki!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak