Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki z indyka w sosie pieczarkowym

5.0
(225)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Dzisiaj zapraszam na lekkie i pożywne pulpeciki z indyka w sosie z brązowych pieczarek. Gotowane w bulionie pulpeciki są smaczne i soczyste, a sos cudownie dopełnia ich smak. Pulpeciki świetnie komponują się z puree ziemniaczanym, ale także świeżym pieczywem i różnego rodzaju kaszami :)

Składniki:

PULPETY

pierś z indyka 400 gramów
pieczarki brązowe 4 sztuki
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
kajzerka 1 sztuka
tymianek 1 szczypta
koperek 1 łyżka
sól 0.5 łyżeczki
pieprz 1 szczypta
oliwa 2 łyżki
mleko 0.3 szklanki
mąka 3 łyżki
bulion 1 litr

SOS PIECZARKOWY

pieczarki brązowe 300 gramów
cebula 1 sztuka
śmietana 0.5 szklanki
mąka 1 łyżka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
bulion 0.75 szklanki
masło 1.5 łyżki
koperek świeży 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki z indyka w sosie pieczarkowym

KROK 1. Pierś z indyka mielimy, a kajzerkę namaczamy w mleku. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na oliwie, a następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, odparowujemy z nich wodę i delikatnie solimy. Cebulkę i pieczarki dodajemy do zmielonego mięsa wraz z namoczoną kajzerką i jajkiem, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy farsz. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe pulpeciki, obtaczamy je delikatnie w mące i wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 minut.

KROK 2. Następnie przygotowujemy sos. Cebulę szklimy na maśle i dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki, które delikatnie solimy i smażymy do momentu odparowania z nich wody oraz lekkiego zarumienienia. Do pozostałego z gotowania pulpetów bulionu dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką (najpierw zahartowaną odrobiną bulionu), dodajemy świeży koperek, doprawiamy solą oraz pieprzem i zagotowujemy. Do sosu dodajemy pulpety i gotowe!

** Gęstość sosu zależy od ilości użytego bulionu. Jeśli chcemy, aby był gęstszy, dodajmy go mniej.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak