Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki z cytrynową nutą

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 mała sztuka
czosnek 2 ząbki
pieczarki 4 bardzo duże sztuki
olej do smażenia
ketchup pikantny 1/2 szklanki
ziele angielskie 4 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
mięso mielone wieprzowe 40 dkg
jajko 1 sztuka
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
skórka starta z połowy cytryny
mąka pszenna 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 2 czubate (z dodatkiem bazylii)

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki z cytrynową nutą

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać.
Krok 1 - Pulpeciki z cytrynową nutą foto
2
Pieczarki pokroić w półplasterki.
Krok 2 - Pulpeciki z cytrynową nutą foto
3
W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem.
Krok 3 - Pulpeciki z cytrynową nutą foto
4
Do cebuli z czosnkiem dodać pieczarki. Wymieszać i smażyć razem kilka minut, co chwilę mieszając.
Krok 4 - Pulpeciki z cytrynową nutą foto
5
Jak prawie cały płyn z grzybów odparuje, dodać do nich ketchup i koncentrat pomidorowy z bazylią. Wymieszać.
Krok 5 - Pulpeciki z cytrynową nutą foto
6
Do grzybów wlać 2 szklanki wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, trochę soli i pieprzu. Wszystko zagotować.
Krok 6 - Pulpeciki z cytrynową nutą foto
7
Do mięsa (użyłam zmielonej szynki) dodać jajko, bułkę tartą, mieloną paprykę, pieprz, sól czosnkową i skórkę startą z połowy cytryny.
Krok 7 - Pulpeciki z cytrynową nutą foto
8
Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 8 - Pulpeciki z cytrynową nutą foto
9
Z mięsnej masy formować okrągłe, niezbyt duże pulpeciki. Wrzucać je do sosu. Gotować ok. 10-15 minut.
Krok 9 - Pulpeciki z cytrynową nutą foto
10
Mąkę rozmieszać z 1 szklanką zimnej wody, zagęścić nią sos. W razie potrzeby sos doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.
Krok 10 - Pulpeciki z cytrynową nutą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 28.11.2013 16:11
superowe !!!!!!
Beatris 18.02.2013 22:53
Bardzo dziękuję. Po co kupować gotowe pulpeciki skoro można je zrobić samemu w mniej niż pół godziny? I wiemy co jemy.
Rafał10 18.02.2013 17:09
Nooo i to się nazywa pulpecik w sosie, naturalny, bez chemii, aromatyczny, gęsty! WSPANIAŁY!
Anna169Hosz 18.02.2013 14:12
Bardzo apetyczne.
Katarzyna/kate1980 17.02.2013 22:19
świetny przepis
Katarzyna/kate1980 17.02.2013 22:19
świetny przepis
Poison1988 16.02.2013 18:03
pięknie podane :)
KasiaK90 16.02.2013 16:05
muszą być pyszne
dodi 16.02.2013 14:22
smaczne
AURELKA 16.02.2013 14:22
pycha
gosia56 16.02.2013 14:16
pyszne
Bogumiła
Bogumiła 16.02.2013 13:54
fajniutkie
Grazia 16.02.2013 13:30
świetne
paulina2157 16.02.2013 13:22
apetyczne i ten sosik super
Krzysztof15 16.02.2013 13:22
smaczne
Aleksandra/Olcia 16.02.2013 13:08
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak