Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z kremem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szkl
woda 1 szkl
margaryna 1/2 kostki
jajko 4 szt
margaryna 1/2 kostki
budyń śmietankowy 1 opak
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
mleko 500 ml
mleczna czekolada 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z kremem

Ciasto:

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy margarynę, gotujemy. Następnie wsypujemy szklankę mąki i mieszamy (żeby ciasto się nam nie przypaliło) ciasto jest gotowe kiedy odchodzi od garnka. Pozostawić do wystudzenia ( ciasto musi być zimne). Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Gotowe ciasto przekładamy do szprycy. Na papier do pieczenia wyciskamy koła. Wkładamy do piekarnika 200 stopni ok 25 minut. Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

Masa:

Budyń gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, do mleka dodajemy cukier waniliowy. Miękkie masło lub margarynę ucieramy na puch. Do utartego masła dodajemy stopniowo po 1 łyżce budyniu, ucieramy na gładką, jednolitą masę.

Ptysie kroimy na pół. Gotową masą przekładamy ptysie.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią eklerki.

Wkładamy do lodówki na ok 2 godz.

SMACZNEGO!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 14.02.2014 07:34
pyszne ,bo domowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak