Przepis i sposób przygotowania na: Pszenny chleb z dynią
Zaczyn:
Składniki zaczynu połączyć i zostawić na 10-12 godzin w temperaturze pokojowej.
Ciasto właściwe:
Zaczyn wymieszać z wodą i przecierem z dyni. Dodać mąkę i zamieszać ciasto. Zostawić do autolizy na pół godziny. Po tym czasie dodać sól oraz pestki dyni i słonecznika. Wyrabiać ciasto 10 minut. Gotowe zostawić w naoliwionej misce do wyrośnięcia, na 2 godziny. W tym czasie chleb odgazować dwukrotnie, delikatnie składając.
Z ciasta uformować delikatnie bochenek i zostawić do wyrośnięcia w koszyku wysypanym mąką, na kolejne 2 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni i naparować, wstawiając naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Na gorącą blachę wyłożyć chleb, naciąć ostrym nożem. Piec 10 minut, następnie usunąć naczynie z wodą, zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze 25 minut. Upieczony bochenek, pukany od spodu będzie wydawał głuchy dźwięk.
Smacznego :)