Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pszenno-grahamkowy chleb z sezamem...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 30 gram
woda letnia 250 ml
cukier 1 łyżeczka
sól 1,5 łyżeczki
olej rzepakowy 2 łyżki
mąka pszenna typ 1850 1 szklanka
mąka pszenna typ 650 3 szklanki
ziarna sezamu 5 dag
otręby owsiane 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: pszenno-grahamkowy chleb z sezamem...

Kroki postępowania

1
drożdże wkruszyć do misy robota, wlać z 1/4 szklanki ciepłej wody, wsypać obie mąki po 1 łyżce ciut cukru i krótko wymieszać, zostawić na 30 minut do podrosnięcia zaczynu
Krok 1 - pszenno-grahamkowy chleb z sezamem... foto
2
wsypać resztę mąki, sól, olej, wlać resztę wody i wyrabiać z 10 minut, zostawić w misie do wyrośnięcia na 1 godzinę
Krok 2 - pszenno-grahamkowy chleb z sezamem... foto
3
do wyrośniętego ciasta wsypać ziarna sezamu i ponownie z 2 minuty wyrabiać ciasto
Krok 3 - pszenno-grahamkowy chleb z sezamem... foto
4
keksówka 25x12 cm, posmarować olejem i posypać zmielonymi otrębami pszennymi - ciasto przełożyć do formy i wierzch też posypać otrębami
Krok 4 - pszenno-grahamkowy chleb z sezamem... foto
5
piec w 200 C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, chleb wyjąć z blaszki wystudzić na kratce - jest smacznie chrupiący z nutą smaku sezamu.......................SMACZNEGO!!!
Krok 5 - pszenno-grahamkowy chleb z sezamem... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak