Przepis i sposób przygotowania na: Pszenne bułki z sezamem z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
Ciepłą wodę ,cukier,mąkę i drożdże wymieszać na gładką masę i odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Ciasto:
Ziemniaki zmiksować w blenderze z wodą.
Mąkę przesiać ,dodać sól,2 łyżki oliwy,zmiksowane ziemniaki i wyrośnięty zaczyn.
Wszystko zagnieść na gładkie ciasto.
Włożyć do miski posmarowanej oliwą na około godzinę,tak aby podwoiło swoją objętość.
Z ciasta uformować wałek i pokroić na 16 części.
Z każdej części uformować kulkę.
Układać na blaszce wyłożonej papierem.
Każdą bułkę posmarować mlekiem wymieszanym z łyżką oliwy i posypać sezamem.
Pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Piec około 20 minut w 200 stopniach.
Smacznego :-)