Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg w szynce parmeńskiej z szalotkami i pomidorami.

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrag filet 25 dag
łosoś filet 5 dag
żółtko jajek 1 szt
szynka parmeńska 5 dag
wino białe wytrawne 50 ml
bulion drobiowy 100 ml
śmietana kremowa 30% lub 36% 100 ml
masło 5 dag
pomidor 1 szt
szalotka 1 szt
pietruszka zielona
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg w szynce parmeńskiej z szalotkami i pomidorami.

Filet pstrąga dzielimy na 2 części, marynujemy w soku z cytryny z tymiankiem, solą i pieprzem.
Łososia siekamy i mieszamy z posiekaną pietruszką i łyżką masła, skrapiamy cytryną.
Pstrąga obsmażamy z jednej strony, składamy na pół i obsmażamy powstałe strony.
Cieniutkie plastry szynki parmeńskiej smarujemy farszem z łososia, kładziemy pstrąga i zawijamy w szynkę.
Smażymy chwilę na klarowanym maśle z dodatkiem tymianku, na wolnym ogniu.
Przekładamy do średnio nagrzanego pieca.
Przygotowujemy sos.
Do bulionu wlewamy śmietankę, podbijamy masłem i żółtkiem. Doprawiamy solą ,pieprzem i świeżym tymiankiem. Sos powinien się zagęścić.
Plastry szalotki poddusić w winie z dodatkiem bulionu, soli, pieprzu i natki pietruszki.
Podsmażyć lekko plastry pomidora.
Niespodziankę rybną podajemy w towarzystwie plastrów pomidora z szalotką. Wokół wylewamy sos.
Delektując się tym bardzo urozmaiconym daniem ,ale dobrze skomponowanym smakowo, nie bardzo wiemy czy jemy już pstrąga ,czy może jeszcze łososia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ssylwiaa 08.10.2013 11:11
lubię pstrąga, super pomysł na jego przygotowanie ;)
Jusiaa 08.10.2013 09:13
bardzo ciekawe
usmiech 08.10.2013 08:00
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak