Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepiórka z purée figowym, DS XX odc. 33

3.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Drób to nie tylko kurczak! Poznajcie przepis na przepiórkę, która przygotowana w odpowiedni sposób zachwyci nawet najbardziej wymagające kubki smakowe. Oto przepis krok po kroku, jak przygotować przepiórkę w towarzystwie puree figowego. 

Składniki:

Mięso:

przepiórka 3 sztuki
rozmaryn świeży 3 gałązki
pietruszka 1 pęczek
pomarańcza 0,5 sztuki
olej 1 łyżka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku

Puree figowe:

figi 200 g
orzechy włoskie 100 g
szalotka 1 sztuka
olej 1 łyżka
porto 180 ml
Kardamon mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Tymianek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Przepiórka z purée figowym, DS XX odc. 33

Smak przepiórki można porównać z bardziej znanym kurczakiem czy kaczką. Zwykle przygotowuje się ją w całości, bo jest znacznie mniejsza od kury. Jednocześnie smak i aromat przepiórki uznaje się za wykwintny i delikatny. Warto więc jej skosztować, szczególnie przygotowując ją samodzielnie w domu. 

Jak przygotować przepiórkę?

1

Pomarańczę kroimy na ćwiartki. Przepiórkę nadziewamy natką pietruszki, rozmarynem i pomarańczami. Przyprawiamy na wierzchu solą i pieprzem ziołowym. Do garnka wlewamy olej i wkładamy przepiórki (układamy je bokiem). Podsmażamy ok. 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Wkładamy do piekarnika funkcja termoobieg, czas 8-9 minut, temperatura 150 stopni. W trakcie pieczenia obracamy przepiórki na drugą stronę. 

2

Figi kroimy na kawałki. Orzechy i szalotkę drobno siekamy. Do garnka wlewamy olej i krótko podsmażamy posiekaną szalotkę. Przyprawiamy tymiankiem suszonym i dorzucamy figi. Wlewamy Porto i podgrzewamy 6-7 minut na małym ogniu. Dodajemy kardamon i sól. Wrzucamy posiekane orzechy. Blendujemy na gładkie puree.

3

Na talerz nakładamy puree, wykładamy przepiórki. Dekorujemy gałązkami świeżych ziół oraz orzechami. 

Przepiórka sama w sobie smakuje wykwintnie, ale w towarzystwie ciekawego puree i z odpowiednio dobranymi przyprawami i ziołami smakuje perfekcyjnie!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak