Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prosty bigos ze świeżej kapusty

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 duża główka
boczek wędzony 300 g
cienka kiełbasa 300 g
koperek 3 łyżki
cebula 1 szt
natka pietruszki 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
mąka pszenna 3 łyżki
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Prosty bigos ze świeżej kapusty

Kroki postępowania

1
Kapustę pokroić grubo nożem i przełożyć do garnka. Zalać wodą, aby prawie pokryła kapustę i gotować nie przykrywając garnka.
Krok 1 - Prosty bigos ze świeżej kapusty foto
2
Kiełbasę pokroić w kostkę. Gdy kapusta zmniejszy swoją objętość dodać pokrojoną kiełbasę, koncentrat pomidorowy, koperek, natkę oraz listki laurowe. Wymieszać i dalej gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Prosty bigos ze świeżej kapusty foto
3
Boczek wędzony pokroić w kostkę. Część chudszą dodać do gotującej kapusty.
Krok 3 - Prosty bigos ze świeżej kapusty foto
4
Część tłuściejszą wrzucić na patelnię i wysmażyć tłuszcz.
Krok 4 - Prosty bigos ze świeżej kapusty foto
5
Cebulę obrać pokroić na półplastry i przesmażyć na wytopionym tłuszczu. Następnie dodać mąkę i przesmażyć.
Krok 5 - Prosty bigos ze świeżej kapusty foto
6
Gdy kapusta będzie już miękka dodać zasmażkę i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze kilka minut mieszając aby się nie przypaliło.
Krok 6 - Prosty bigos ze świeżej kapusty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 10.12.2014 11:23
prosty a jaki smaczny :-)
asiczekz 10.12.2014 10:52
bardzo lubię taki bigosik, wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak