Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z kurczakiem i grzybami shimeji
KROK 1. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy je solą i pieprzem oraz dodajemy po 0,5 łyżeczki tymianku, majeranku, suszonego czosnku oraz papryki. Kurczaka odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Smażymy go na maśle klarowanym, a następnie przekładamy na talerzyk.
KROK 2. Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (powinna być ugotowana al dente).
KROK 3. Grzybki shimeji pozbawiamy niejadalnej nasady, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym. Na dużej patelni szklimy na maśle pokrojoną cebulkę, dodajemy do niej grzybki shimeji i smażymy około 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, groszek cukrowy (pozbawiony stwardniałych końców strąka), dodajemy tymianek oraz majeranek i smażymy wszystko jeszcze około 7 minut.
KROK 4. Do grzybków i warzyw dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, usmażone kawałki kurczaka i doprawiamy wszystko solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Gotową potrawkę przekładamy na talerze i posypujemy świeżą natką pietruszki.