Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka z białej kiełbasy z pieczarkami i chrzanem

5.0
(12)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Nie ma świąt wielkanocnych bez białej kiełbasy. A czy można ją podać inaczej niż zazwyczaj? Oczywiście, że tak!

Składniki:

boczek parzony 200 gramów
pieczarki 500 gramów
kiełbasa biała 400 gramów
cebula 2 sztuki
por (białe części) 2 sztuki
czosnek ząbki 3 sztuki
masło klarowane 2 łyżki
Zasmażka: 1 łyżka
chrzan tarty 2 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek
śmietana kremowa 30% 200 mililitrów
rosół z kury Kucharek 1 szklanka
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku

Porada

Jeśli potrawka będzie za rzadka, dodajemy zasmażkę i zagotowujemy.

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z białej kiełbasy z pieczarkami i chrzanem

Potrawka z białej kiełbasy to tradycyjne danie kuchni polskiej, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom domowej kuchni. To pyszna, sycąca i prosta w przygotowaniu potrawa, która idealnie sprawdzi się także na wielkanocny obiad.

W dużym rondlu smażymy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy sparzoną i pokrojoną w grube plastry białą kiełbasę oraz pokrojone: cebule, czosnek, pora i oczyszczone pieczarki.

Po kilku minutach wlewamy rosół i dusimy około pięciu minut.

Następnie wlewamy śmietanę i dusimy do momentu odparowania wody i zgęstnienia sosu.

Tak przygotowaną potrawkę przed podaniem doprawiamy przyprawą do potraw i chrzanem - dokładnie mieszamy i posypujemy natką pietruszki.    

Gotowa potrawka z białej kiełbasy może zostać podana z ulubionymi dodatkami, takimi jak pieczywo, ryż lub makaron. 

A jeśli szukacie przepisów na świąteczne desery, które będą idealnym uzupełnieniem wielkanocnego obiadu, to koniecznie zajrzyjcie TUTAJ.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak