Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka bretońska z fasolą, groszkiem i kukurydzą

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola czerwona z puszki 1 op.
fasola biała z puszki 1 op.
groszek konserwowy 1 op.
kukurydza mrożona 300 g
pomidory krojone z puszki 1 op.
sok pomidorowy do smaku
wędzonka dowolna 500 g
lubczyk świeży do smaku
koncentrat pomidorowy 1-2 łyżki
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 kulki
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 kulki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Czosnek suszony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka bretońska z fasolą, groszkiem i kukurydzą

Kroki postępowania

1
Wędzonkę zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe i ugotować aromatyczny wywar.
Krok 1 - Potrawka bretońska z fasolą, groszkiem i kukurydzą foto
2
Mięso osączyć, lekko przestudzić i pokroić w kostkę.
Krok 2 - Potrawka bretońska z fasolą, groszkiem i kukurydzą foto
3
Otworzyć puszki z fasolą i groszkiem - nie odlewać zalewy!
Krok 3 - Potrawka bretońska z fasolą, groszkiem i kukurydzą foto
4
Pokrojoną wędzonkę przełożyć do wywaru, dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Potrawka bretońska z fasolą, groszkiem i kukurydzą foto
5
Dolać nieco soku pomidorowego, pokrojone pomidory z puszki oraz warzywa konserwowe wraz z zalewą. Do sosu włożyć gałązkę świeżego lubczyku dla aromatu.
Krok 5 - Potrawka bretońska z fasolą, groszkiem i kukurydzą foto
6
Dodać zamrożoną kukurydzę cukrową i całość gotować na minimalnym płomieniu przez 10-15 minut.
Sos odparować, aby zgęstniał i doprawić do smaku pieprzem, wyciśniętym czosnkiem oraz solą.
Krok 6 - Potrawka bretońska z fasolą, groszkiem i kukurydzą foto
7
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
Krok 7 - Potrawka bretońska z fasolą, groszkiem i kukurydzą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 09.06.2016 10:25
Pomyślałam, że skoro fasolka w sosie pomidorowym jest taka smaczna, to i groszek będzie pasował ;) ... a mrożona kukurydza zalegała w zamrażarce, więc dodałam bardziej dla koloru, a w sumie wyszło fajne danko :)
DeRex.al 07.06.2016 13:54
fajnie to wymyśliłaś, znam fasolke po bretońsku ale tak jeszcze nie jadłem
w mojej kuchni 06.06.2016 15:56
same pyszności
Benita 06.06.2016 12:25
fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak