Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Porzeczkówka

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

5 kg czarnej porzeczki
3 litry spirytusu
1,5 - 2 litry wody przegotowanej lub źródlanej
płynny miód

Przepis i sposób przygotowania na: Porzeczkówka

Umyte i oczyszczone owoce zalewamy spirytusem i wodą. Do baniaka, w którym znajdują się owoce, dorzucamy dodatki (laski wanilii, laski cynamonu, goździki, imbir, suszone śliwki, rodzynki, suszone żurawiny - wg uznania). Ja dodałam tym razem 10 goździków i 2 laski cynamonu..
Po 4 tygodniach odcedzamy, owoców nie wyrzucamy (przecedzone owoce można jeszcze zasypać cukrem lub zalać miodem, będzie z tego dodatkowa porcja trunku), dodajemy do baniaka na początek 200 g miodu, mieszamy, zostawiamy na tydzień, znowu 200 g miodu, próbujecie czy nalewka jest dla Was wystarczająco słodka, jak nie, znowu miód, mieszamy - i tak do oporu. Nalewka będzie dobra już po miesiącu (od ostatniego słodzenia), ale przetrzymajcie ją dłużej, będzie lepsza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 12.07.2017 20:47
Pysznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak