Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

poniedziałkowe pierogi Agaty

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 55 dag
olej 1 łyżka
mięso z rosołu 50 dag
kapusta kiszona 40 dag
marchewki z rosolu 2
pietruszka z rosołu 1
cebula 1 duża
ziele angielskie 2 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 1
sól do smaku
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
masło klarowane 1 łyżka
olej 5 łyżek
woda 300 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: poniedziałkowe pierogi Agaty

Kroki postępowania

1
Przepis pochodzi z mojego bloga http://agatagotuje.pl


Do miski wlej gorącą wodę z 1 łyżką oleju i wsyp pół łyżeczki soli. Woda nie może być wrząca, ale ma być wyraźnie gorąca. Do takiej mieszaniny dodaj przesianą mąkę i zadziw się, jak szybko zagniata się z tego gładkie ciasto :) Odstaw je na chwilę, ale nie zapomnij przykryć szczelnie folią spożywczą, żeby nie obeschło.
Krok 1 - poniedziałkowe pierogi Agaty foto
2
Do farszu możesz użyć dowolne mięsko z rosołu – u mnie w tym wypadku była cielęcina. Zmiel je razem z marchewkami i pietruszką, nie musisz robić tego w niedzielę, spokojnie do poniedziałku możesz z tym poczekać. Kapustę kiszoną zalej niewielką ilością wody (ja nie płukałam jej wcześniej, bo lubię kwaśną) i gotuj przez 15 minut z zielem i liściem laurowym, potem ostudź i posiekaj. Dodaj do zmielonego mięsa. Cebulę zeszklij na maśle klarowanym i dodaj do pozostałych składników. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2 - poniedziałkowe pierogi Agaty foto
3
Ciasto na pierogi rozwałkuj, podsypując mąką. Wykrawaj za pomocą szklanki i nakładaj dużą łyżeczkę farszu. Zlepiaj i układaj na ściereczce. Zagotuj w dużym garnku wodę, dobrze osól i wlej 4 łyżki oleju, żeby pierogi się nie sklejały po ugotowaniu. Wrzucaj partiami do wrzątku i gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia.
Krok 3 - poniedziałkowe pierogi Agaty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 22.12.2012 12:54
pysznie pyszne
Margo1 22.11.2012 00:11
pyszne
zolzica 15.11.2012 21:24
mąka typ 650, już wrzucam zdjęcie gotowej potrawy :)
SmacznaPyza 13.11.2012 23:07
brakuje zdjęcia gotowego dania bo surowe pierogi to jeszcze nie danie. Brak typu mąki, chyba że nie jest to istotne
zolzica 13.11.2012 19:35
:))))))))
miroslawa 13.11.2012 04:25
pierogi pycha
miroslawa 13.11.2012 04:25
pierogi pycha
kasiaw 12.11.2012 22:09
super
zolzica 12.11.2012 22:07
dziękuję :)
Henryka2 12.11.2012 22:03
Takie lubię!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak