Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polski chleb wiejski

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas pszenny 200 g
mąka pszenna 660 g
mąka pszenna typ 2000 100 g
woda 400 g
sól 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Polski chleb wiejski

Kroki postępowania

1

Do zakwasu pszennego (na mące pełnoziarnistej, dokarmiony przynajmniej 12h przed wyrabianiem ciasta) dolać wodę i dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Polski chleb wiejski foto
2

Do misy robota wsypać obie mąki. Wlać zakwas z wodą
Krok 2 - Polski chleb wiejski foto
3
i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
Krok 3 - Polski chleb wiejski foto
4

Po tym czasie wierzch ciasta posypać solą i ponownie zagnieść. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Krok 4 - Polski chleb wiejski foto
5

Ciasto przełożyć do dużej formy, oprószyć mąką i wyrównać. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
Krok 5 - Polski chleb wiejski foto
6

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 40 minut.
Wystudzić na kratce
Krok 6 - Polski chleb wiejski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 09.03.2015 20:21
nie ma sprawy, na jaki adres wysłać ;)
foczka-ks 08.03.2015 22:08
poproszę chlebek
Skotka 07.03.2015 16:33
Uwielbiam takie chleby:)
Malinka 07.03.2015 12:15
Domowe pieczywo... to jest TO!!!
Megg 07.03.2015 11:18
taki domowy chlebuś najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak