Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Półfrancuskie rożki z farszem porowo-cebulowym.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 szklanka
jajko 1 małe
masło lub margaryna 12,5 dag
śmietana 12% 2 łyżki

Nadzienie

por 1 duża sztuka
cebula 1 średnia sztuka
czosnek 1 ząbek
sól i pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat według uznania
oregano według uznania
Papryka słodka mielona Prymat według uznania
olej do smażenia

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
olej 1-2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat do posypania

Porada

Rożki możemy podać udekorowane dowolnym ketchupem.Z przepisu wychodzi około 10-12 sztuk.

Przepis i sposób przygotowania na: Półfrancuskie rożki z farszem porowo-cebulowym.

Kroki postępowania

1
Z podanych składników zagniatamy ciasto,formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Krok 1 - Półfrancuskie rożki z farszem porowo-cebulowym. foto
2
Por oczyszczamy,płuczemy i osuszamy,następnie jasną część kroimy w cienkie półplasterki.Cebulę i czosnek obieramy i kroimy,czosnek drobniutko,a cebule również w półplasterki.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim warzywa,muszą być miękkie ,ale nie za mocno zrumienione. Na koniec przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,papryką i ziołami.Studzimy.
Krok 2 - Półfrancuskie rożki z farszem porowo-cebulowym. foto
3
Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną,kroimy w kwadraty.Na każdy nakładamy porcje farszu i składamy w trójkąty.
Krok 3 - Półfrancuskie rożki z farszem porowo-cebulowym. foto
4
Trójkąty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,smarujemy olejem i oprószamy papryką w proszku.
Krok 4 - Półfrancuskie rożki z farszem porowo-cebulowym. foto
5
Następnie pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.
Krok 5 - Półfrancuskie rożki z farszem porowo-cebulowym. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 18.04.2015 09:50
Dziękuję:)
gusia1000 15.04.2015 23:11
Dobry przepis.
Babeczka35 12.04.2015 20:30
Dziękuję i polecam:)
Ifa 12.04.2015 10:20
Bardzo smakowity pomysł!
kloruś 12.04.2015 09:54
chętnie bym skosztowała!
Konczi 12.04.2015 08:31
Świetny przepis :-) koniecznie muszę wypróbować ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak